Země původu:Indie
Popis:CHILLI MLETÉ (Capsicum frutescens)
Všechny druhy chilli pocházejí z jednoho druhu Capsicum tepin, rovněž nazývaného ptačí pepř. Jsou to plody o velikosti hrášku. Původní zemí chilli je Střední a Jižní Amerika. Dnes se tytliny pěstují po celém světě. Plody můžou být kulaté nebo zašpičatělé, červené, zelené i žluté. Společným znakem je větší nebo menší obsah kapsaicinu, provitamínu A a vitamínu C. Pálivost se měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU). Průměrný stupeň pálivoti mletých chilli je stupeň 5-9/10 SHU.Mleté chilli se používá k přiostření mnoho druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa. Už indiáni využívali chilli jako jako léčivo, které podporuje krevní oběh a působí antiteriálně, při větším množství vyvolává pocení
Nastavení